Subscribe:

diumenge, 9 de juny del 2013

Tasca 2. Fem dues consultes de la taula contactes


En aquesta tasca farem dues consultes de la nostra BBDD de Contactes.

Una consulta anomenada Consulta_Barcelona fent servir l'assistent on posarem els camps Nom, cognoms, telèfon i lloc de naixement.
Una altra consulta, anomenada Consulta_email, amb el mode Disseny on modificarem l'àlies email per Correu electrònic, afegirem el camp Relació i desmarcarem Cognoms.

1. Consultes.

Les consultes les utilitzarem per visualitzar part de la informació que hi ha a la BBDD de forma més detallada i adaptada a les nostres necessitats en una situació puntual, d'aquesta forma no haurem de visualitzar tot el contingut de la taula de la nostra BBDD.
Aquestes consultes es poden realitzar sobre qualsevol taula i el resultat es mostra també en forma de taula.
Les consultes són molt útils alhora de construir formularis i, sobretot informes.
Poden ser de forma bàsica o en mode Disseny, fent servir l'assistent.


2. Creació de consultes sobre una taula fent servir l'assistent.

Primer obrirem la nostra taula de Contactes. Marcarem l'opció Abrir un archivo de base de datos existente i farem click a Abrir.
Seleccionem la base de dades Contactes i fem click a Abrir.
Una vegada tenim la taula Contactes seleccionada, farem una consulta que ens doni la informació del nom, cognoms i telèfon. Per fer això, ens situarem a l'apartat de Tasques i farem click a Usar el asistente para crear una consulta ...

Ens apareixerà la primera finestra de l'assistent on haurem d'escollir quins camps volem que es mostrin. Seleccionarem els camps Nom, cognoms, telèfon i lloc de naixement de la taula Contactes. Per seleccionar els quatre camps a la vegada farem click a la tecla Ctrl i click amb el ratolí. Llavors farem click a la pestanya > i els passarem a la finestra Campos de consulta. En acabar farem click a Siguiente.
A continuació podrem escollir si volem que es mostrin ordenats en funció dels valors d'un o varis camps. Nosaltres anem a seleccionar que s'ordenin alfabèticament (fent click a Ascendent) pels Cognoms. I click a Siguiente.
En el següent pas podrem escollir si volem indicar un o varis criteris de cerca, és a dir si volem que les files que es mostrin acompleixin alguna condició en particular. En el nostre cas l'objectiu és mostrar només les persones nascudes a Barcelona, (si volem podem escollir un altre criteri), indicarem que per al camp Lloc de naixement volem aquells que tinguien el valor 'Barcelona'.
A les següents finestres farem click a Siguiente.
A continuació podem escollir amb quin àlies (nom), es mostraran les capçaleres de les columnes dels camps que hem escollit per mostrar el resultat de la consulta. En aquest cas, com el nom dels camps són molt clars ho deixem igual.
Per finalitzar, la última finestra ens mostra un resum amb totes les opcions escollides i és on haurem d'indicar el nom amb el qual es guardarà la consulta, en el nostre cas, Consulta_Barcelona. A més podrem escollir si en finalitzar volem que es mostri el resultat de la consulta. I click a Finalizar.
Es mostra el resultat de la consulta on podem comprovar quants contactes han nascut a Barcelona.
En tancar aquesta Consulta_Barcelona veiem que a la finestra principal hi ha aquesta consulta emmagatzemada. Si volem que es vegi, marquem Documento (del desplegable que hi ha a la part dreta de consultes).
Podrem visualitzar la consulta, perquè hem marcat Documento.

3. Creació de consultes combinant l'assistent amb el mode Disseny.

Ara farem una consulta que ens mostri el Nom, cognoms i Email.
Per realitzar aquesta consulta primer utilitzarem l'assistent, d'aquesta forma aconseguirem un esborrany de la consulta que volem realitzar, després la concretarem en el mode Disseny.
Anem a la secció de tasques i escollim “Usar l'assistent per a crear una consulta ...."
Se'ns obrirà la finestra inicial de l'assistent. Al primer punt “Selección de campo”, escollirem de la taula Contactes els camps Nom, cognoms i email.
Una vegada hem seleccionat els camps, els pasem a la columna Campos de la consulta, fent click a la icona >
Al punt dos “Orden de clasificación” indiquem l'ordre en el que volem que s'ordeni la Tabla. En primer lloc posarem el Nom, i per evitar la coincidencia pel Nom, també seleccionarem el Cognoms.
En el punt set “Alias”, canviarem l'àlies de email per Correu electrònic.
Quan no volem continuar treballant amb l'assistent hem d'indicar que volem treballar amb el mode Disseny. Per això hem d'activar la casella “Modificar consulta” en la següent finestra:
Per acabar fem click a Finalizar.
Llavors ens apareixerà una finestra que ens permetrà crear consultes en mode Disseny.
La finestra està dividida en dos parts: una que conté la taula que estem utilitzant per la consulta i altre amb els camps que havíem seleccionat amb l'assistent, juntament amb una sèrie d'opcions que podem indicar a casdascun d'ells.
Si volem afegir un altre camp a la consulta només haurem de fer click al camp que està en blanc i seleccionar un dels camps de la taula. En el nostre cas hem escollit Relació (però podem escollir qualsevol altre Camp).
Si volguéssim que un dels camps no fos visible, només l'hauríem de desmarcar (fent click a la casella). Per comprovar-ho hem desmarcat el camp Cognoms.
Per comprovar que la consulta ens dona tot el que volem, podem fer-ho sense tancar la finestra. Per aixó només hem de seleccionar la icona Executar consultes, que es troba situada a la fila d'icones.
D'aquesta forma ens apareixerà a la part superior de la finestra el resultat de la consulta.


Si estem d'acord amb el resultat, guardem la consulta fent click a guardar como. I li posem el nom Consulta_email.

Tanquem la finestra i anem a la finestra principal. Comprovarem que tenim tres consultes.
Ara eliminarem la taula Consulta_contactes. Per fer-ho farem click amb el botó dret del ratolí i seleccionarem Eliminar.
D'aquesta forma aquesta taula desapareixerà.
Per visualitzar la nostra consulta farem click a la pestanya de la part dreta que diu Ninguno i seleccionarem Documento, d'aquesta forma apareixeràn les dades corresponents a Consulta_email.


















0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada