Subscribe:

dissabte, 11 de maig del 2013

Tasca 1. La meva dieta equilibrada

Hem d'obrir un full de càlcul amb el programa OpenOffice i crear un document amb les dades necessàries per fer una dieta equilibrada.


1. En una mateixa fila posem els díes de la setmana. Per fer-ho més fàcil posem el primer dia de la setmana, posant-nos a sobre, pitgem el botó esquerre del ratolí i l'arrosseguem fins que surti la resta de díes. Seguidament posem les cel·les: suma, mitjana setmanal, quantitat diària recomanada i g/ració. Una vegada tenim totes les cel-les les seleccionem i fem click a Format/columna/Selecció auto ajustable. Se'ns obrirà una finestra emergent on apareixerà l'amplada òptima de la comuna, així que fem click a d'acord. Per girar el text, seleccionem totes les columnes desitjades i click a Format/cel-les/alineació/Graus/45.

2. Introduim a la primera columna els productes bàsics d'aliments: - Llet i derivats. - Carn, ous, peis i llegums - Cereals, tubercles i derivats - Verdures - Fruites - Sucre i dolços - Olis i greixos Posem la quantitat diària recomanada i el nombre mínim de racions per grup. Per inserir comentaris dins els grups, fem click a la cel-la del grup d'aliments i amb el botó dret del ratolí escollim Insereix comentari. Els comentaris ens donaran una informació ràpida sobre cada grup d'aliments movent el cursor sobre cada grup.

3. Una vegada hem fet aquest pas introduim les quantitats que consumim durant la setmana de tots els grups d'aliments. Utilitzem el format numèric de nombres sencers i decimals. Fem click amb el botó dret del ratolí i seleccionem Formata les cel-les/Nombres se'ns obrirà una finestra emergent, fem click a la pestanya Nombres, a opcions posem 1 a la casella de nombres decimals i click a d'Acord.

4. Fem la suma de les racions de cada grup d'aliments amb la fórmula de Suma se'ns obrirà un parèntesi, escollim les dades que volem sumar i fem click a Intro. Per copiar la fórmula al llarg de tota la columna i que després ens faci la suma de les altres files, ens posem a sobre de la columna on tenim la fórmula i amb el ratolí ens posem a sobre. A la dreta de la casella veurem que surt una creu, amb el ratolí l'arrosseguem fins on volguem, d'aquesta forma els càlculs es faràn automàticament.

5. Per fer la mitjana setmana, fem click a la barra d'eines superior i escollim l'opció Promedio, escollim totes les dades que volem sumar amb el ratolí i fem click a Intro. Per copiar la fórmula a tota la columna, només hem d'arrossegar el cursor.

Copiar el full en un altre i formatar la taula

1. Fem click a la casella del costat del full 1 i fem click amb el botó dret del ratolí, escollim Insereix un full, una vegada l'hem inserit li posem un nom (fem click amb el botó dret i escollim reanomena el full. Li posem el nom de Dieta al primer full i fem click a d'acord. Després fem la mateixa operació amb el full 2, en aquest cas li posem Gràfica.

2. Copiar el full sencer. a- Per menú clàssic: ens situem dins el full que volem copiar i fem click al menu Edita/full/mou/còpia. b- Pel menú contextual: amb el botó dret del ratolí fem click a sobre del full que volem copiar i seleccionem Mou/copia. En els dos casos sortirà una finestra emergent, fem click a la casella copia.

3. En el nou full, hem de substituir de forma automàtica les racions equivalents a 1 per 1,5, així que fem click a Edita/cerca i reemplaça.

4. Posem un títol i formatem la taula. En el full dieta inserim tres files a la part superior, una vegada ho hem fet fusionem totes les cel-les. Fem click amb el botó dret del ratolí i escollim formatar les cel-les. Posem el text amb el tipus de lletra que més ens agradi, el centrem i posem les vores de color. Després escrivim La meva dieta equilibrada.

Inserir gràfics dels resultats Farem un gràfic circular on aparegui la mitjana de racions de cada grup d'aliments setmanal.

1. Inserim una llegenda a la cel-la A4 anomenada Grups d'aliments. Ens posem a sobre de la cel-la i fem click amb el botó dret del ratolí, de la finestra que ens aparegui escollim Formata les cel-les/alineació/horitzontal i vertical: centrat/d'Acord.

2. Seleccionem la columna dels grups d'aliments i la de la mitjana de racions amb la tecla de Ctrl. Escollim totes les files i columnes desitjades sense deixar de pitjar la tecla de Ctrl.

3. Fem click a la icona de gràfic de la barra d'eines superior. Se'ns obrirà un assistent, aquí hem de triar els diagrames de sector 3D i fer click a següent fins arribar a Elements del sistema. Quan hem arribat a aquest punt posem de títol La meva dieta equilibrada i de subtítol el nostre nom i click a Finalitza.

4. Personalitzar el nostre gràfic.

a- Podem bellugar-lo allà on volem.
b- Fer que les llegendes tinguin un format de lletra diferent, per això fem click a sobre del gràfic i escollim el tipus i amplada de lletra que volguem.
c- Que les dades apareguin en Percentatge, una vegada hem inserit les etiquetes de les dades i les hem formatat. Ens posem a sobre del gràfic i fem click amb el botó dret del ratolí, escollim Formata les etiquetes de les dades i marquem Mostra el valor del percentatge i click a d'Acord.
d- Desplaçar el nom

5. Per acabar la tasca, posem la gràfica en un full anomenat Gràfica. Per fer-ho ens posem a sobre de la gràfica i amb el botó dret del ratolí fem copiar, ens anem a la pàgina gràfica i amb el botó dret del ratolí fem enganxar.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada